Projecte fallit a Camp Clar

La primera idea d’un nou estadi

Els primers rumors sobre la construcció d’un nou camp pel Nàstic apareixen a l’any 2005, quan l’Ajuntament de Tarragona i el club intercanvien postures i opinions sobre el fet que el Nàstic necessiti un estadi nou.

El llavors alcalde de la ciutat, Joan Miquel Nadal, era partidari de dur a terme una reforma integral al Nou Estadi, inaugurat a l’any 1972. El club, per la seva banda, defensava la opció d’aixecar un nou camp a la mateixa zona de la Budallera, just al costat de l’actual estadi.

Finalment, Ajuntament i club es van posar d’acord per tirar endavant la idea d’un nou estadi al barri de Camp Clar.

Adjudicació del projecte a la constructora PAI

El 28 de març del 2007 es va fer oficial l’adjudicació del projecte de construcció del nou estadi a Camp Clar a l’empresa Construcciones PAI. El plaç d’execució seria de 20 mesos i les obres haurien d’iniciar-se durant el mes de juny del mateix any.

El dimarts 11 de desembre del 2007 l’Ajuntament de Tarragona va presentar el projecte del que havia de ser el nou estadi del Nàstic, ubicat a la zona de Camp Clar.

Veure el projecte complet d’Alonso i Balaguer (PDF)

La proposta escollida va ser la dels arquitectes Alonso i Balaguer. Es tractava d’un estadi modern amb capacitat per a 17.500 espectadors, una superfície de 42.000 m2 i amb un disseny inspirat en els camps de futbol anglesos, partint dels exemples d’Anfield Road (Liverpool) o Old Trafford (Manchester United).

A banda de l’estadi, al mateix projecte també s’hi contemplava l’aixecament de quatre camps de futbol 11 i dos de futbol 7.

La idea era costejar el projecte, adjudicat per un preu de 23.500.000€, amb la venda dels terrenys on s’hi ubicava el Nou Estadi, zona en la que s’hi haurien construït pisos. Malgrat tot, l’empresa que havia de construir aquests habitatges es va retirar de la oferta al febrer del 2008. El llavors alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, va assegurar que el projecte seguia endavant.

Retrassos i problemes de finançament

Amb la crisi financera global que es va desencadenar a finals del 2007, i posteriorment la immobiliària, el projecte es va anar retrassant. La falta de finançament va suposar una revisió del projecte, que anava encarint-se cada cop més.

Finalment, Josep Fèlix Ballesteros afirmava al juliol del 2008 que “si no es construeix el nou estadi no serà cap catàstrofe”, deixant entreveure que s’abandonava el projecte.

L’11 de novembre del mateix any, l’Ajuntament i la constructora PAI rescindien el contracte de construcció del nou estadi i la ciutat esportiva grana per un total de 963.000€.

Protestes veïnals a Camp Clar

A finals del 2008 es constituïa al barri de Camp Clar la plataforma “Tots som Nàstic”, formada principalment per veïns d’aquesta zona de la ciutat que demanaven al consistori que complís la seva promesa d’aixecar al barri el futur estadi grana. La mateixa plataforma va arribar a comptar amb un total de 5.000 adhesions.