La lliga de Groucho Marx

“La parte contratante de la primera parte será considerada como la parte contratante de la primera parte” és la frase de Groucho Marx a la pel·lícula “Una nit a l’òpera”, que m’ha vingut a la ment després de llegir un resum de les bases de competició de la Segona B per a la temporada 2020/2021. Has d’estar ben despert per entendre-ho tot una mica (lectura no apta després d’una nit de borratxera). Doncs bé, intentaré fer cinc cèntims de les coses que m’han semblat més interessants sobre aquestes bases de competició, la fase d’ascens a Segona Divisió A i el calendari.

S’ha de tenir molt en compte que, atenent a la Covid-19, hi ha un apunt que cobreix les espatlles a la RFEF i que pot ser determinant per establir els resultats finals de la competició. Vindria a dir que aquestes bases de la competició es poden veure modificades en qualsevol moment per causes de força major, decretades per jutges o autoritats, que obliguin a la paralització de la lliga, en dificultin la seva tornada, etc. Això sí, en cas de paralització o supressió, per establir ascensos i descensos, s’haurà d’haver disputat almenys els 50% dels partits necessaris que condueixin a qualsevol dels dos desenllaços, i en cas d’igualtat, es tindrà en compte el coeficient de totes les fases i partits jugats. Sabent això, és vital estar des de l’inici ben classificat, ja que qualsevol esdeveniment inesperat podria ser molt perjudicial en cas de mala situació a la taula classificatòria.

S’estableixen també protocols Covid-19 que tenen en compte diferents situacions que es poden anar succeint durant la disputa de la lliga: no poder jugar partits ajornats abans d’acabar la competició, que hi hagi contagiats o afectats en els equips, impossibilitat de desplaçar-se per disputar encontres, d’entrenar, de jugar partits a casa, etc.

Pel que fa a la plantilla, aquesta ha de ser de 22 jugadors, amb com a mínim 6 sub-23 i 10 llicències “P”. Hi ha dues finestres de fitxatges: la primera des d’ara fins el 5 d’octubre de 2020 i l’altra del 4 de gener fins l’1 de febrer de 2021. Durant els encontres, a la banqueta es podran tenir 9 suplents i realitzar fins a 5 canvis, repartits com a màxim en tres torns. En els play-off hi haurà una substitució addicional abans de començar una pròrroga o a la mitja part d’aquesta.

En referència al format de la competició, ens centrarem en tot el que necessita el Nàstic per ascendir a Segona Divisió A. Ens trobem en el subgrup català amb 11 equips, on haurem de disputar una lliga regular de 22 jornades, que n’inclouran dues de descans, la jornada 6 i la 17. El calendari és una mica atípic i irregular, el Nàstic jugarà durant la primera volta 6 partits a casa, mentre a la segona només 4. També els grana estaran un mes seguit sense poder jugar al Nou Estadi, serà del 7 de febrer al 7 de març de 2021. Tot plegat molt curiós.

En acabar aquesta primera lliga regular, els tres primers passaran a la següent fase per intentar ascendir a la Segona Divisió A i ja estaran classificats automàticament per la Primera Divisió RFEF (la tant anomenada Segona B Pro). Aquests equips conservaran els punts de la primera lliga regular i els gols a favor i en contra, situació que a priori sembla que pot perjudicar al Nàstic, ja que el grup català es preveu fort i igualat i on les diferències seran més petites i, per tant, les puntuacions més baixes que al grup valencià, amb els tres primers classificats del qual ens enfrontaríem en una segona lligueta. Així doncs, els 3 primers classificats del grup català d’11 equips i els 3 primers del grup valencià de 10 equips, formaran una nova i peculiar lligueta per dos motius.

El primer. Al ser el grup del Nàstic d’11 equips i, per tant, haver disputat dos partits més que els equips del grup valencià, la puntuació s’haurà de corregir mitjançant el coeficient de punts, cosa que penso pot provocar problemes si aquest coeficient conté decimals (cosa més que probable). Posem un exemple, el Nàstic té un coeficient de punts/partit a la lliga del grup català d’1,87 punts, que al multiplicar-los per 18 jornades (les del grup valencià) fa un total de 33,66 punts. Que fem ara? El deixem amb 33,66 punts? Seria el més correcte però molt estrany. Li robem punts i el deixem amb 33? O li regalem punts i el deixem amb 34? El mateix passarà amb els gols a favor i gols en contra. Si apliquem una regla de tres, la situació serà la mateixa. Es poden veure coses ben estranyes, és per això que l’epígraf que parli del coeficient de punts ha de quedar molt clar.

El segon. La lligueta només tindrà 6 jornades, ja que els integrants del grup català no es tornaran a enfrontar entre ells (tampoc els del grup valencià).

En acabar la lligueta, passaran a la següent fase, la de play-off d’ascens a Segona Divisió LFP, els tres primers classificats i el quart amb millor coeficient de punts de tots els grups, 16 equips. Es jugaran dues eliminatòries en seu única, a mode de concentració, i es farà un sorteig per establir els emparellaments, sempre tenint en compte la classificació de la segona lligueta (millors contra pitjors) i intentant evitar fins on sigui possible enfrontaments entre equips del mateix grup. En cas que s’arribi amb empat al final de la pròrroga, passarà l’eliminatòria el millor classificat de la lligueta, només hi haurà penals si els dos equips han obtingut la mateixa classificació en aquesta lligueta. Els quatre guanyadors de la segona eliminatòria ascendiran a Segona Divisió.

Espero que us hagi quedat una mica més clar el camí que ha de fer el Nàstic per ascendir a Segona Divisió A, un camí gens fàcil, ja que als problemes derivats de la COVID-19 es sumaran els generats per la complexitat funcional d’aquesta nova Segona B. Com també deia Groucho Marx: “Damas y caballeros, estos son mis principios. Si no les gustan tengo otros”, amb aquesta premissa crec que s’ha elaborat la nova temporada de Segona B, us ho diu un boig pel Nàstic.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Wilfred serà baixa dues o tres setmanes per una lesió a l’adductor
Ni amb Trilles ni amb el joc de Seligrat
La pólvora segueix mullada: només 1 punt de 6 possibles
guest
0 Comentaris
Inline Feedbacks
View all comments